owoc, to może pogoń kobietę....
[O2] Samowłączająca się klima rano (manual)
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez mariom122Kierowało nimi to żeby jak najszybciej i skutecznie usunąć parę z twojej szyby. Chcieli dobrze a jak tobie się nie podoba to możesz wyłączać pewnie się nie obrażą.
Komentarz
-
-
akurat moim zdaniem do głupota ta klima włączająca się automatycznie na szybę. Ja takiego czegoś w SI nie mam.
Oczywiście to prawda, że najszybciej schodzi para z szyby, kiedy stosujemy powietrze ochłodzone i suche z klimy, szczególnie kiedy na dworze jest duża wilgotność (np. deszcz, albo wieczór), Po drugie jest to szybkie i skuteczne.
Ale bywają momenty w ciągu roku takie (występuje mniejsza wilgotność powietrza),szczególnie można wtedy taki nawiew na szybę zastosować podczas dłuższej drogi, wiadomo, że nie na chwile.
Idea może była dobra konstruktorów - pomóc kierowcy, ale automatyzacja tego to nie trafiony pomysł jednak. Tak samo ma się rzecz co do kompresora dla przykładu w autach vag - w passku b6 kompresor od klimy chodzi non stop (przez co się szybciej wysypuje) - nie zależnie czy masz włączoną klimę czy nie, u mnie i w passkach b5 kompresor włączał się po załączeniu klimy dopiero. takie "myki", ale długofalowo patrząc wcale tanie nie są dla właściciela.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez obrusCzy przypadkiem nie dajesz nawiewu na szybę? Wtedy włącza się sama.
Po za tym, nie jest tak tylko w Skodach. W Kia Ceed tak widziałem oraz w Fiatach Ducato.Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Koledzy to że klimatyzacja uruchamia się automatycznie wtedy gdy nawiew jest ustawiony na szybę to teraz jest standardem praktycznie w każdym nowym samochodzie.Jest to funkcja odparowywania szyb. Ja mam oprócz O2 jeszcze najnowszego służbowego focusa i też tak mam. Pytałem w fordzie czy da sie może to wyłączyć w kompie to powiedzieli mi że nie ponieważ tak jest stworzony układ wentylacji i klimatyzacji i tak ma być.
Komentarz
-
-
Wystarczy ustawiać nawiew na szybę nie idealnie równo tylko lekko w prawo ub w lewo. Wtedy już się nie załącza. Klima się załącza tylko wtedy kiedy jest ustawienie równo na szybę. Tak czy siak wydaje mi się że zbędny bajer. Choć dla kierowców mało znających się na samochodach może i to wygodne.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kris17009Wystarczy ustawiać nawiew na szybę nie idealnie równo tylko lekko w prawo ub w lewo. Wtedy już się nie załącza. Klima się załącza tylko wtedy kiedy jest ustawienie równo na szybę.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maclukeJak macie to ustawione, że u Was sie nie włącza?
Jeszcze raz podsumowując:
- przy ustawionym pokrętle idealnie na rysunek szyby włacza się klima.
- jeśli przekręcimy o dwa "ząbki" w lewo lub w prawo (pozycja między szybą a np szyba+nogi), to wtedy klima nie włączy się automatycznie
- przy włączeniu wstecznego załacza sie obieg wewnętrzny w celu zapobiegania dostawania się do środka spalin z własnego silnika
To takie bajery; jak np wycieraczka tylnej szyby załączająca się po włączeniu wstecznego, jeśli minutę przed wrzuceniem wstecznego były używane przednie wycieraczki.
Komentarz
-
Komentarz